Počitniške hiške s Prefalz streho in fasado: Novogradnja v Dolomitih

V trentinski občini Pinzolo je arhitekturni biro Marzoli Architetti Associati ustvaril „Chalet Vette del Brenta“, impresivno počitniško nastanitev s petimi stanovanjskimi enotami. Visokokakovosten stavbni kompleks, obdan s prevleko iz PREFA aluminija, bogati arhitekturno silhueto kraja in ponuja dopustnikom poseben kraj za sprostitev skozi vse leto sredi osupljive narave.

Značilna počitniška rezidenca na idealni lokaciji

Pinzolo je po vsej Evropi znan po bližini smučarskih središč, kot sta Madonna di Campiglio in Folgarida-Marilleva, poleti pa s svojimi gozdovi in dolinami ponuja veliko prostočasnih dejavnosti za ljubitelje narave. Zaradi velikega povpraševanja po nastanitvah v vasi so Cristiana Marzoli, njen oče Aldo Marzoli in inženir Alex Zamboni dobili naročilo za gradnjo nove počitniške rezidence s petimi stanovanjskimi enotami na majhnem zemljišču na osrednji lokaciji.

Arhitekti so se odločili, da volumne „Chalet Vette del Brenta“ razporedijo drug ob drugem, s čimer so kar najbolje izkoristili prostorske pogoje. Glavno pročelje stavbe so postavili vzdolž jugovzhodne osi, da bi v notranjost usmerili dovolj svetlobe in zagotovili najboljšo možno osončenost skozi vse leto. Vsaka stanovanjska enota je dobila svoj prostoren vrt na že obstoječi zeleni površini, ki je zaradi te vključitve v zasnovo ni bilo treba zmanjšati. Stanovanjske enote so povezane z obsežno kletjo, v kateri so garaže, kletni prostori in vsi pomožni prostori. V neposredni bližini žičnic smučišča SkiArea Campiglio Dolomiti di Brenta se nova stavba brezhibno vključuje v rekreacijsko infrastrukturo Pinzola s kakovostjo, od katere ima investitor že zdaj ogromno koristi.

Architekturplan von oben zeigt die Anordnung von fünf miteinander verbundenen Wohneinheiten mit gekennzeichneten Zugängen, umgeben von Landschaftsgestaltungselementen, Fußwegen und einer Straße, unter Beachtung von Himmelsrichtungen und Sonneneinstrahlung.

Povezava med materialom in krajem

Pri izbiri obloge so se arhitekti osredotočili na doseganje harmonije med uporabljenimi materiali. To so dosegli z visokokontrastno kombinacijo macesnovih lesenih plošč v zgornjem nadstropju in vsestranskega materiala Prefalz, ki je obložen na  strehi in fasadi v antracitni barvi.

S PREFA sistemom so lahko zagotovili, da bo videz ovoja stavbe ostal nespremenjen več desetletij in bo odporen na ekstremne vremenske pojave, kot so močne snežne obremenitve pozimi. Poleg tega aluminij poudarja celotno arhitekturno kompozicijo in spominja na obliko, barvo in teksturo okoliških skal, saj gladko teče po stopničastem naklonu strešne konstrukcije. Arhitektka Cristiana Marzoli pri aluminijastem izdelku še posebej ceni, da ga je lahko uporabila za vizualno zmanjšanje volumna stavbe. V ta namen ga je dala položiti v plošče različnih širin vzdolž obrisov velikih odprtin, kar daje dizajnu igrivo lahkotnost. Rezultat je arhitekturno vznemirljiv ritem, ki ustvarja dialog med visokokakovostno notranjostjo in zunanjostjo.

Moderne Ferien-Chalets mit anthrazitfarbenen Prefalz-Metalldächern und Holzelementen in einem alpinen Tal, an einer Straße gelegen, mit umzäunten Vorgärten und einem beeindruckenden Bergpanorama im Hintergrund.

Chalet Vette del Brenta - podrobnosti

Država:

Italija

Objekt, kraj:

Počitniška nastanitev, Pinzolo

Kategorija:

Novogradnja

Arhitektura:

Marzoli Architetti Associati

Izvajalec:

Zanoni Lattoneria

PREFA svetovalec na objektu:

Davide Bruni

Material:

Prefalz streha in Prefalz fasada

Barva:

P.10 antracit

Fotografije:

Giacomo Podetti

Načrti:

Marzoli Architetti Associati