Briljanten primer strnjene stavbe s PREFO

Arhitekt Christof Künz se je spopadel z izzivom gradnje stanovanjske hiše na izjemno ozki parceli v kraju Hard ob Bodenskem jezeru v Avstriji in njene vizualne povezave s sosednjo hišo. Pri tem je pokazal izjemen smisel za izbiro materialov in kontrastov v zaželeni stanovanjski soseski, ki je le četrt ure oddaljena od Bregenza. Künz je za pokritje svojega najljubšega projekta, ki ga opisuje kot »monolitnega, zmanjšanega, a opazno drugačnega«, uporabil črne strešne skodle in Prefalz v isti barvi.

Architekt Christof Künz lächelnd  in einem hellen Hemd steht in einem Büro vor einem Bücherregal, das mit Ordnern und Büchern gefüllt ist. Er hält eine geöffnete Broschüre in den Händen. Die Szene wird durch eine Pflanze im Vordergrund und die Spiegelung des Bürointerieurs auf einer Glasscheibe belebt, was eine freundliche und wissensreiche Atmosphäre vermittelt.

Uspešno zmanjšanje

Na izjemni lokaciji med središčem vasi in obalo jezera je moral arhitekt upoštevati številne pogoje gradnje glede razdalj med mejami, smeri grebena in trase ulic. Navdušil je z izvedljivo študijo, v kateri je na 280 kvadratnih metrov velikem zemljišču umestil 260 kvadratnih metrov uporabne površine. Tako je na majhnem območju ustvaril prostor za tri najemniška stanovanja in s svojim oblikovalskim pristopom pokazal, kako je z zmanjšanim arhitekturnim dizajnom mogoče doseči strukturno zgostitev. Kompaktna stavba se nežno zliva z okolico, hkrati pa ohranja svoj neodvisen značaj. Navzven se zdi, kot da novogradnja in sosednja hiša, ki sta jo prav tako zasnovali priznani arhitekti, tvorita formalno celoto, saj sta sleme in napušč neposredno povezana med seboj na enaki višini. Kljub temu je razlika med obema stavbama še vedno prepoznavna: s fasadnim materialom iz lesa na eni strani in ometa na drugi sporočata, da ne pripadata istemu lastniku.

Bild eines modernen Mehrfamilienhauses bei Dämmerung mit einem PREFA Dach aus schwarzen Dachschindeln DS19 und Prefalz. Die linke Seite des Hauses ist mit natürlichen Holzbrettern verkleidet, während die rechte Seite verputzt und weiß gestrichen ist, mit schwarzen Fensterrahmen für einen starken visuellen Kontrast. Im Vordergrund sind blühende Sträucher zu sehen, und im Hintergrund erkennt man ein traditionelles Fachwerkhaus, was den harmonischen Kontrast zwischen moderner und traditioneller Architektur unterstreicht.

S čistim kontrastom

Uporabljeni material ne odraža le značaja lokalne arhitekture, temveč tudi naklonjenost Christofa Künza do kontrastov. Fasada z metličastim izgledom je bila izvedena v bleščeči beli barvi, medtem ko so bili balkoni, okna, vrata, strehe in odtočne cevi izdelani iz črnega aluminija PREFA – čisti kontrast, ki ga je bilo mogoče doseči le z izjemno natančnostjo v fazi načrtovanja in oblikovanja. Za strmo streho je Künz z majhno strešno skodlo DS.19 našel pravo sredstvo, da je poudaril njeno površino in hkrati ustvaril podoben videz kot ga imajo strehe v okolici. Mathias Küng, direktor podjetja Küng Dachdeckerei-Spenglerei, se spominja zahtevnih podrobnosti pri delu na strehi: njegova ekipa je na primer vgradila strešna okna, ki so bila vstavljena globlje v strešno kritino kot običajno in zato niso motila homogene strešne površine, ter skupaj z arhitektom razvila skriti odtok na fasadi za integrirane žlebove, zaradi česar notranja odtočna cev za deževnico ni bila potrebna.

 

Material:

Ansicht eines modernen Mehrfamilienhauses mit einem sattelförmigen PREFA Dach aus Dachschindeln DS19 und Prefalz in Schwarz. Das Haus hat eine strahlend weiße Fassade mit asymmetrisch angeordneten schwarzen Fensterrahmen, die einen markanten Kontrast bieten. Im Vordergrund ist eine gepflegte Grünfläche zu sehen, die das moderne Design des Hauses ergänzt.

Na tej povezavi so na voljo fotografije za prenos

Fotografije: PREFA | Croce & Wir