Majhni hiški z aluminijastim ovojem: trajnostni mobilni hiški v Sloveniji

Sredi idilične slovenske vasice Kančevci se na pobočju na 20.000 kvadratnih metrih zasebnega zemljišča razprostira 150 let staro, prenovljeno posestvo s tradicionalno kmečko hišo in skednji. Lokacija Pri Momi - "pri babici" - je s prefinjenim občutkom zasnovano prizorišče za zabave, poroke in družinska praznovanja. V nasprotju z avtentičnim posestvom stojita tukaj tudi dve sodobni majhni hiški z belo fasado PREFALZ.

Nekaj minimalističnega, skromnega in preprostega

Hiške so nastale po zaslugi Maje in Gorana Dominka, ki sta obenem naročnika in arhitekta projekta, v tesnem sodelovanju s strokovnjaki za lesene gradnje iz podjetja MITOS GRUP. »Zamislila sva si nekaj povsem minimalističnega, skromnega in preprostega. Cilj je bil ustvariti novo arhitekturo, ki bo v kontrastu z lepim in zgodovinsko dragocenim prostorom, vendar ne bo konkurirala obstoječi stavbi, temveč bo jasno izstopala iz pokrajine,« arhitekti iz biroja Kubico domino arhitekti opišejo svojo motivacijo za presenetljivo sožitje starega in novega.

Pogled s sprednje strani na dve majhni hiški nastanitve za goste „Pri Momi“ v Kančevcih, Slovenija, z velikimi steklenimi pročelji, oblikovanimi s streho PREFALZ in fasadno oblogo v čisti beli barvi P.10 ter naravnim lesom. Minimalistične mikro hišice imajo široke lesene stopnice, ki vodijo do vhodov in omogočajo neposreden pogled v prijetno notranjost. Jasne linije ter kombinacija aluminija in lesa poudarjajo sodoben in vabljiv dizajn počitniških objektov.

Kompaktna, učinkovita gradnja

Hiški z leseno konstrukcijo imata zunanje dimenzije 7,20 m x 4,20 m in sta v 85 % izdelani iz lesa. Izdelani sta bili v delavnici v približno štirih mesecih, dostavljeni pa s tovornjaki za prevoz težkih tovorov. 21 kvadratnih metrov veliki mobilni hiški sta dostopni s sprednje strani, ki s polno zasteklitvijo v notranjost prinaša svetlobo. Majhna studia z odprtim dvokapnim in mansardnim prostorom imata tudi prostorno kopalnico in kuhinjsko nišo.

Podroben pogled na belo strešno in fasadno oblogo PREFALZ na majhnih hiškah „Pri Momi“ v Kančevcih v Sloveniji. Stavbi sta zasnovani v sodobni kombinaciji visokokakovostnega aluminija v beli barvi P.10 in naravnega lesa. Na sliki so prikazani natančno izvedeni zgibi in eleganten prehod s strehe na fasado, ki je bil izveden brez vidnih prekinitev navpičnih stoječih zgibov. Harmonična izbira materialov poudarja minimalistično zasnovo ekskluzivne nastanitve za goste.

Neprekinjene črte

»PREFA se odlično ujema z majhnim stanovanjskim čudom,« pravi Matej Makoter, gonilna sila in idejni vodja proizvajalca MITOS GRUP. Bela fasada PREFALZ se razteza čez dolge stranice in streho ter daje vtis, da lesene hiške prekriva zaščitna odeja. Različne širine trakov razbijejo sodobno strogost. Prehod s strehe na fasado je dosežen z rahlo izstopajočim zgibom, ki vizualno ne prekine navpičnih stoječih zgibov. Namesto žlebov se voda s strehe preko fasade odvaja neposredno v tla. »Ta minimalistični detajl je bil mogoč le zato, ker je površina strehe, ki jo je treba odvajati, zelo majhna in meri nekaj več kot 21 kvadratnih metrov,« pojasnjuje Goran Dominko. Zunanji zgibi na robovih stavbe so nekoliko višje, kar izrecno poudarja preprosto, arhetipsko obliko majhnih stavb. Zahvaljujoč podrobni obdelavi zgibov in linij je material videti mehak in valovit.

Pogled na pročelje dveh majhnih hišic v počitniškem kompleksu Pri Momi v Kančevcih, Slovenija. Mikro hiški sta bili zgrajeni z leseno okvirno konstrukcijo in zaključeni z robustno streho in fasadno oblogo PREFALZ v barvi P.10 bela. Sodobne, minimalistične stavbe združujejo trpežno, a estetsko aluminijasto lupino z velikimi steklenimi pročelji in naravnim lesom ter so vpete v zeleno pokrajino. Do vhodov vodijo prostrane lesene stopnice, ki ustvarjajo prijetno in vabljivo vzdušje.

Dobro življenje v povezavi s trajnostjo

MITOS GRUP iz Križevcev pri Ljutomeru, vodilno evropsko podjetje na tem področju, že 20 let gradi majhne in modularne hiše iz lesa. Dobro uigrana ekipa skoraj 40 ljudi jih zgradi v celoti, vključno s sanitarno in tehnično infrastrukturo ter notranjo opremo, streho in fasado. Posebnost je visok standard trajnosti, okolju škodljivim materialom se v največji možni meri izogibajo, preostale materiale pa dosledno reciklirajo ali uporabijo za pokrivanje lastnih energetskih potreb. Tako je podjetje skoraj energetsko samozadostno. Vizija je dobro življenje, povezano s trajnostjo, ne da bi se pri tem odrekli udobju, prefinjenosti, humorju in izjemnosti.

Pogled s ptičje perspektive na zadnji del dveh majhnih hiš 'Pri Momi' v Kančevcih, Slovenija. Ekskluzivni mikro hiški sta opremljeni z robustno strešno in fasadno oblogo PREFALZ v barvi P.10 bela in naravnega lesa. Beli stavbni ovoj iz visokokakovostne in trpežne pločevine je bil zasnovan z oblogo s stoječimi zgibi. Minimalistična arhitektura se harmonično zliva z okoliško zeleno površino in tlakovanimi potmi. Slika prikazuje tudi rahlo zamaknjeno postavitev stavb, ki so bile postavljene z uporabo lesene okvirne konstrukcije.

Podrobneje:

Material: PREFALZ

Barva: P.10 bela

Na tej povezavi so na voljo fotografije za prenos

Fotografije: PREFA / Croce & Wir