Les in aluminij v paru: z resursi varčna gradnja, bivanje v skupnosti

Priznani francoski arhitekt Youri Favre je v majhni vasi blizu francoskega mesta Lyon za dva brata in njuni družini zgradil netipični stanovanjski dvojček. Njegova naloga je bila zasnovati hišo, ki je na zunaj videti kot ena, v notranjosti pa ponuja dva samostojna bivalna prostora ter skupne prostore.

Skupna uporaba in varčevanje z resursi

Za vsako družino sta bili zasnovani ločeni stavbi, ki sta zrcalno obrnjeni v tlorisu in praktično enaki po prostornini, obdaja pa ju lesena fasada z navpičnim opažem. Povezovalni element je druga struktura nad njo: „beli most PREFA“, kot ga imenuje arhitekt. Ta je bil zasnovan s tremi dvokapnimi strehami z različnimi višinami grebenov in nakloni streh. Tako streha kot fasada sta bili obloženi s strešnimi in fasadnimi paneli FX.12 v Prefa beli barvi. Poleg zasebnih prostorov so tu še skupni prostori, ki zavzemajo približno četrtino 280 kvadratnih metrov velike hiše. „V vsakdanu obeh družin je ta velik prostor v središču namenjen souporabi in skupnemu življenju,“ pojasnjuje Youri Favre.

Pogled s ptičje perspektive na stanovanjski dvojček z aluminijasto dvokapno streho PREFA. Za streho so značilne čiste linije in moderna površina. Lesena terasa dopolnjuje moderen značaj hiše.

Netipične oblike z monolitnim značajem

Stranska zatrepa "belega mostu" sta netipično rahlo odmaknjena od sredine, kar ima za posledico tri različne naklone strehe. Prehodi med streho in fasado so zasnovani z belimi robnimi profili in brez previsov. S tem je poudarjena simetrična oblika, hkrati pa je zaradi enotne barve ohranjen monolitni značaj. Zaradi strukturirane 3D-površine panelov FX.12 in njihovih odtenkov le-ti živo izstopajo na ravnih oknih in robovih stavbe. Paneli so bili položeni v dveh različnih dolžinah okoli treh zatrepov, da bi ustvarili vtis brezhibne celote. Prekrivajoče se strešne površine se odvajajo prek notranjih žlebov in zunanjih odtočnih cevi na vrtni strani, ki se ujemajo z belo fasado. Zunanje strešne površine pa se odvajajo prek sosednjih ravnih streh.

Stanovanjski dvojček s fasado iz aluminijastih panelov FX.12 podjetja PREFA v kombinaciji z elementi iz naravnega lesa v spodnjem delu. Zasnova ustvarja popolno harmonijo med sodobno arhitekturo in naravo.

Trajnost v mnogih vidikih

Ker sta brata želela večino gradnje opraviti sama ekonomično in učinkovito, sta želela, da je hiša čim bolj preprosta in trajnostna. Les za gradnjo lesenega skeletnega ogrodja je bil pridobljen v radiju 50 kilometrov. Za izolacijski sloj je bila uporabljena regenerativna celulozna vata. Koncept obnovljive energije dopolnjujejo sončni kolektorji ter sistem za čiščenje deževnice in sive vode. Družbena in funkcionalna trajnost je tudi v prihodnosti samoumevna, saj je tlorise mogoče uporabljati na različne načine in jih med seboj povezovati. „Delamo samo z ekološko trajnostnimi materiali,“ poudarja Sébastien Beguinot iz mizarskega podjetja Lanzetti. Trajnosten je tudi aluminij, saj ima dolgo življenjsko dobo in zelo visoko 80-odstotno stopnjo recikliranja. Poleg tega so obešene prezračevane fasade na splošno nekoliko bolj trajnostne, saj njihovi sloji niso trdno povezani med seboj kot pri toplotnoizolacijskem sistemu.

Stanovanjski dvojček ob mraku s svetlimi notranjimi prostori, vidnimi skozi velika okna. Aluminijasti panele PREFA v videzu FX.12 se brezhibno vključijo v sodobno zasnovo. Stavbo obdaja urejen vrt.

Podrobneje:

Material: PREFA strešni panel FX.12, PREFA fasadni panel FX.12

Barva: P.10 Prefa bela

Na tej povezavi najdete fotografije za prenos
Fotografije:
PREFA | Croce & Wir